Birgitta i lilla staden

Rönnbärskvistar och gelé

Nu har jag precis kommit hem och tänker ta och mysa till det så nu har jag tänt ljusen och pustar ut efter körningen till Sura. Blev ju ganska så mörkt när vi skulle hem och jag ser inte så bra i mörkerkörning för jag behöver nog ett par nya glasögon och jag vet att jag ser sämre. Resten av kvällen blir nog bara att slö titta på TV. Imorgon tänker jag ta mig en morgon promenad och se om jag hittar rönnbärskvistar att plocka hem och sätta i vas....rönnbär är ju så vackert den här årstiden och sen sägs det ju finns det mycket rönnbär så kommer det massor med snö...vet inte om det stämmer men jag får väl göra en bedömning imorgon och sen vänta på vintern.

Här ett gott recept på rönnbärsgelé som passar fint till vilt.

INGREDIENSER

1 kg rönnbär
0,5 kg äpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker per liter avrunnen saft

GÖR SÅ HÄR

1. Rensa rönnbären, ta bort blomfnas och kärnhus från äpplena och skär dem i grova bitar.
2. Koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka, inte längre.
3. Låt rinna av i silduk 30 minuter.
4. Mär saften och häll upp den i gryta. Tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.
5. Låt koka utan omrörning i 10-15 minuter.
6. Gör geléprovet: Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.
7. Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin enligt anvisningen på förpackningen.
8. Låt gelén vila några minuter och ta bort eventuellt skum.
9. Häll sen upp ända till kanten i små rena, heta burkar (ställ dem på 100 grader i ugnen innan). Låt svalna och sätt sen på lock.

♥ Warm hugs Anita! ♥

Comments

Loading comments...
Show all comments
Form is loading