Birgitta i lilla staden

Svärmors äppelmos!

Mullra på här för en stund sen, hoppas åskan inte kommer tillbaks för då får jag försöka skicka tillbaks till vädergudarna. Idag har jag kokat äppelmos här på eftermiddagen....Hmmmm mosen kommer gå åt för det gillas väldigt mycket här. Ni ska få ett jättelätt recept på äppelmos med krydda som min svärmor lärde mig när dom var på besök hos oss för härjans många år sen.
1 kilo äpplen
1/2 dl vatten
6 dl socker
1 tsk kardemumma frö

Tycker man inte om kryddan kan man utesluta den, men prova för det smakar väldigt gott. 

Så här gör du

Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdig ansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar. 
Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret/kardemumman och låt koka upp igen.
Kör äppelklyftorna till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor
Tips
Moset kan också djupfrysas. Och jag brukar smaka av med socker efter behag.

.•°*”˜˜”*°•.✿♥✿.•°*”˜˜”*°•. ♥ Warm hugs Anita! .•°*”˜˜”*°•.✿♥✿.•°*”˜˜”*°•.

Comments

Loading comments...
Show all comments
Form is loading